pondělí 17. května 2010

Gaius Marius

Po těchto událostech se ale vraťme zpět, do roku 157 př.n.l. Ve městě Arpinium se narodila jedna z nejvýznamnějších osobností římských dějin. Mám na mysli Gaia Maria, který svým budoucím vlivem zcela změnil chod římských dějin.

Gaius Marius pocházel z chudé rodiny, ale díky jeho silné vůli a schopnostem, se vypracoval až na vojevůdce. Jeho kariéra prudce stoupala a v roce 107 př. n. l. byl zvolen konzulem jako tzv.  " homo novus " (nový člověk).  Tímto termínem se označoval člověk, který jako první z rodiny byl zvolen konzulem.
V letech 104-100 př. n. l. byl nepřetržitě volen konsulem, což se zatím nikdy v římských dějinách nestalo.
Za svého konzulátu provedl zásadní reformu římské armády. Zásadní byla v tom, že do armády mohl vstoupit kdokoli, jak prostý chudý člověk, tak bohatý patricij. Voják si nemusel obstarávat výzbroj, za službu dostával plat (žold) viz- Toulky minulostí světa III " pěšák dostával 1200 asů ročně, centurio 2400 a jezdec 3600. Část peněz a podílů na kořisti se mu ukládaly a po 16 letech služby získal příděl půdy , takže mohl začít hospodařit."

Mnoho vojáků tzv. vysloužilých veteránů se však vracelo zpět k legiiím. Marius vytvořil profesionální armádu, která pomohla Římu proti germánským kmenům (Teutonů a Kimbrů), kteří expandovali na jih. Jeho velkým vojenským úspěchem byla bitva u Aquae Sextae roku 102 př. n. l. v oblasti dnešní jižní Francie. Germánské kmeny utržily drtivou porážku. Gaius Marius si vysloužil slávu a uznání. Jak v senátu tak mezi vojáky. Stal se oblíbeným vojevůdcem a byl označován jako "3 zakladatel Říma". Gaius Marius neměl jenom oblíbence, ale také nepřátelé, obzvláště z řad optimátů vedených Corneliusem Sullou. Tento konflikt nakonec přerostl v občanskou válku mezi optimáty a populáry.

Roku 89 př. n. l. ale Římu hrozilo nové nebezčí, jež představoval král Mithridates VI.(Pontská říše)- východní a střední Turecko. Do války byl vyslán Cornelius Sulla, moci v Římě se chopili populáři a nastalo hromadné vraždění, které po příjezdu Sully jako vítěze nad Mithridatem se proměnilo v masové vraždění jak populárů tak optimátů. Jednou z metod vraždění byly tzv. proskripce tzv. seznamy "nepohodlných" lidí, kteří měli propadnout hrdlem. Za každou takovou osobu byla slíbena odměna a oběti byl zkonfiskován veškerý majetek. Toho se začalo využívat a na seznamech se objevovali i lidé bezúhonní.
Mezitím roku 86 př. n. l. zemřel Gaius Marius.
Sulla se chopil moci a stal se prvním diktátorem v dějnách Říma.

Použitá literatura:
Tomáš Teplík, Evropská diplomacie v historickýh souislostech, Impronta
Starověký Řím, Státní pedagogické nakl. Praha
Bitvy starověkého světa, Brána 2008 - Aquae Sextae- Martin Dougherty
Toulky Minulostí světa III., Via Facti
Wikipedie- Jugurtha                

Žádné komentáře:

Okomentovat